Brezplačna dostava

za celotno Slovenijo

Brezplačni testerji

ob vsakem naročilu

20,000 strank

kakovost, varnost, zasebnost

Nizke cene

velja za vse izdelke

Benralizumab

Benralizumab

Mehanizem delovanja Benralizumaba: Kako Benralizumab cilja eozinofile

Benralizumab je biološko zdravilo, ki deluje z usmerjanjem na eozinofile, specializirane bele krvničke, povezane z vnetnimi procesi v telesu, zlasti pri astmi. Eozinofili so ključne celice v patogenezi astme, saj sproščajo različne mediatorje vnetja, ki prispevajo k zožitvi dihalnih poti, povečani produkciji sluzi in poškodbi tkiva. Benralizumab je monoklonsko protitelo, usmerjeno proti receptorju za interlevkin-5 (IL-5Rα), ki je močno izražen na površini eozinofilov.

Interlevkin-5 (IL-5) je ključni rastni faktor za eozinofile, ki spodbuja njihovo preživetje, diferenciacijo in aktivacijo. Z vezavo na IL-5Rα to zdravilo preprečuje IL-5, da bi se vezal na svoj receptor, s čimer neposredno zavira signalizacijo, ki je potrebna za rast in preživetje eozinofilov.

Poleg tega ta biološki agent inducira apoptozo eozinofilov, saj vključi mehanizme odvisne od celic naravnih ubijalk (NK celic), ki prepoznajo in uničijo eozinofile, označene z njim. Ta proces je znan kot odvisna celična citotoksičnost od protiteles (ADCC).

Posledično uporaba tega zdravila vodi do hitrega in trajnega zmanjšanja števila eozinofilov v krvi in tkivih. Zmanjšanje eozinofilov zmanjša sproščanje njihovih vnetnih mediatorjev, kar posledično zmanjša vnetje v dihalnih poteh. Tako to zdravilo pomaga zmanjšati resnost in pogostost astmatičnih napadov, izboljša pljučno funkcijo in izboljša splošno kakovost življenja pri bolnikih z eozinofilno obliko hude astme.

S tem ciljno usmerjenim delovanjem to zdravilo ponuja nov pristop k zdravljenju hude astme, ki je specifično povezana z visoko stopnjo eozinofilov. Ta selektivnost omogoča bolj učinkovito in varnejše obvladovanje bolezni z manj sistemskimi stranskimi učinki, ki so pogosto povezani s tradicionalnimi protivnetnimi terapijami.

Benralizumab je monoklonsko protitelo, ki specifično cilja in uničuje eozinofile, ključne celice v patogenezi astme. Ta podnaslov raziskuje, kako Benralizumab deluje na molekularni ravni, da zmanjša vnetje in izboljša simptome pri bolnikih z astmo

Benralizumab je inovativno monoklonsko protitelo, ki selektivno cilja eozinofile, glavno vrsto celic, vpletenih v vnetne procese, povezane z astmo. Z vezavo na receptor za interlevkin-5 (IL-5Rα) na površini eozinofilov, Benralizumab učinkovito preprečuje njihovo aktivacijo in preživetje. IL-5 je ključni citokin, ki pospešuje nastanek, diferenciacijo in preživetje eozinofilov, zato njegova blokada neposredno zmanjša število teh celic v telesu.

Poleg zaviranja signalizacije IL-5, to zdravilo pospešuje uničenje eozinofilov z mehanizmom, imenovanim odvisna celična citotoksičnost od protiteles (ADCC). Ta proces vključuje aktivacijo celic naravnih ubijalk (NK celic), ki prepoznajo eozinofile, označene s specifičnim monoklonskim protitelesom, in jih učinkovito uničijo.

Posledično to vodi do hitrega in trajnega zmanjšanja števila eozinofilov, kar je ključno za zmanjšanje vnetja v dihalnih poteh.

Zmanjšanje vnetja z uporabo tega zdravila neposredno vpliva na izboljšanje simptomov astme. Pri bolnikih, ki trpijo za hudo eozinofilno astmo, se zaradi manjše prisotnosti vnetnih mediatorjev zmanjša pogostost in resnost astmatičnih napadov, izboljšata pa se tudi pljučna funkcija in splošno počutje. Ker to zdravilo cilja specifično na eozinofile, so sistemski stranski učinki manj pogosti v primerjavi s tradicionalnimi zdravili, kot so kortikosteroidi.

Uporaba tega zdravila predstavlja napreden pristop k zdravljenju hude astme, ki je odporna na standardne terapije. Njegova specifičnost in učinkovitost pri ciljanju eozinofilov zagotavljata bolj personalizirano in učinkovito obliko zdravljenja, ki pomembno izboljšuje kakovost življenja bolnikov. Zmanjšanje vnetja in s tem povezanih simptomov omogoča bolnikom boljšo kontrolo nad boleznijo in večjo svobodo pri vsakodnevnih aktivnostih.

Klinična učinkovitost Benralizumaba pri zdravljenju hude astme

Klinične raziskave so pokazale, da ima Benralizumab pomemben učinek pri zdravljenju bolnikov s hudo eozinofilno astmo. V več fazah kliničnih preskušanj, vključno s fazo III, je bilo ugotovljeno, da benralizumab učinkovito zmanjšuje število eozinofilov v krvi in tkivih, kar vodi do zmanjšanja pogostosti in resnosti astmatičnih napadov. V študijah SIROCCO in CALIMA, ki sta vključevali bolnike z nezadostno nadzorovano astmo, je bilo dokazano, da zdravljenje s tem specifičnim biološkim zdravilom znatno zmanjša letno stopnjo resnih poslabšanj astme v primerjavi s placebom. Bolniki, ki so prejemali to zdravilo, so tudi poročali o izboljšanju kakovosti življenja in zmanjšanju simptomov, kot so sopenje, kašelj in težko dihanje.

Poleg tega so raziskave pokazale, da zdravljenje s specifičnim biološkim zdravilom izboljšuje pljučno funkcijo, merjeno z volumnom prisilnega izdiha v eni sekundi (FEV1). Bolniki, ki so prejemali to zdravilo, so dosegli statistično pomembno izboljšanje vrednosti FEV1 v primerjavi s tistimi, ki so prejemali placebo.

To izboljšanje pljučne funkcije je ključnega pomena za obvladovanje astme in omogoča bolnikom bolj aktivno in manj omejeno življenje.

Varnostni profil tega zdravila je bil prav tako ocenjen kot ugoden. V preskušanjih so najpogostejši stranski učinki vključevali reakcije na mestu injiciranja, glavobol in faringitis, ki so bili večinoma blagi do zmerni. Dolgoročne študije so pokazale, da dolgoročna uporaba tega zdravila ne povečuje tveganja za resne neželene učinke, kar kaže na visoko stopnjo varnosti in učinkovitosti pri daljši uporabi.

Na podlagi teh kliničnih dokazov je to zdravilo odobreno za uporabo pri bolnikih z eozinofilno obliko hude astme, ki ne dosegajo ustreznega nadzora z običajnimi terapijami. Uvedba tega biološkega zdravila v klinično prakso predstavlja pomemben napredek v zdravljenju hude astme, saj omogoča bolj ciljno usmerjen in učinkovit pristop k obvladovanju bolezni. Za mnoge bolnike to pomeni pomembno izboljšanje kakovosti življenja in zmanjšanje bremena, povezanega z astmo.

DODAJ IZDELKE

MORA imeti pravo številko (sicer dostava ne bo mogoča)

Način dostave:

IZBRALI STE TE IZDELKE:

DARILO: Poštnina je za vas brezplačna!

SKUPNI ZNESEK NAROČILA: