Brezplačna dostava

za celotno Slovenijo

Brezplačni testerji

ob vsakem naročilu

20,000 strank

kakovost, varnost, zasebnost

Nizke cene

velja za vse izdelke

Eltrombopag

Eltrombopag

Eltrombopag: Mehanizem delovanja in farmakološke lastnosti

Eltrombopag je sintetični agonist receptorja za trombopoetin (TPO), ki je zasnovan za spodbujanje proizvodnje trombocitov. Ta zdravilo deluje z vezavo na TPO receptorje (znane tudi kot MPL receptorje) na površini megakariocitnih predhodnikov v kostnem mozgu.

Z vezavo na te receptorje Eltrombopag posnema naravni hormon trombopoetin, kar vodi do proliferacije in diferenciacije teh predhodnikov v zrele trombocite. Farmakološko je zdravilo znano po svoji oralni biorazpoložljivosti, kar pomeni, da ga lahko bolniki jemljejo ustno in se hitro absorbira v prebavnem traktu.

Po zaužitju doseže najvišjo plazemsko koncentracijo v približno 2 do 6 urah. Presnavlja se predvsem preko jeter, pri čemer sodelujejo encimi iz družine citokroma P450, predvsem CYP1A2 in CYP2C8.

Zdravilo ima razmeroma dolgo razpolovno dobo, ki se giblje med 21 in 32 urami, kar omogoča enostavno odmerjanje enkrat na dan. Poleg tega se izloča predvsem skozi blato, kar pomeni, da ima minimalen vpliv na ledvice in je zato primeren za bolnike z ledvično okvaro.

Pomembno je omeniti, da to zdravilo ne vpliva samo na proizvodnjo trombocitov, ampak lahko tudi vpliva na druge hematopoetske linije.

Vendar se zdi, da so ti učinki sekundarni in manj izraziti v primerjavi z učinki na megakariocite. Zaradi svoje selektivnosti za TPO receptorje, zdravilo ne povzroča širšega stimulativnega učinka na hematopoetski sistem, kar zmanjšuje tveganje za neželene učinke, ki so povezani s čezmerno proizvodnjo celic.

Farmakološke lastnosti tega zdravila vključujejo tudi njegovo interakcijo z drugimi zdravili in prehranskimi dodatki. Na primer, vnos kalcija ali drugih dvovalentnih kationov lahko zmanjša absorpcijo zdravila, zato je priporočljivo, da se zdravilo jemlje vsaj dve uri pred ali štiri ure po obroku, ki vsebuje te minerale. Razumevanje mehanizma delovanja in farmakokinetičnih lastnosti tega zdravila je ključnega pomena za optimizacijo njegove uporabe in zagotavljanje varnega ter učinkovitega zdravljenja bolnikov s trombocitopenijo.

Klinična uporaba Eltrombopaga pri zdravljenju trombocitopenije

Eltrombopag se primarno uporablja za zdravljenje trombocitopenije, stanja, za katero je značilno nizko število trombocitov v krvi. Zdravilo je odobreno za zdravljenje kronične imunske (idiopatske) trombocitopenične purpure (ITP) pri bolnikih, ki ne reagirajo na druge terapije, kot so kortikosteroidi, imunoglobulini ali splenektomija.

ITP je avtoimunska motnja, pri kateri telo uničuje lastne trombocite, kar vodi do povečane krvavitve in podplutb. Eltrombopag deluje tako, da povečuje število trombocitov, kar zmanjšuje tveganje za krvavitve in izboljšuje kakovost življenja bolnikov.

Poleg ITP je zdravilo indicirano tudi za zdravljenje trombocitopenije pri bolnikih s hepatitisom C, ki se zdravijo z interferonom in ribavirinom. Pri teh bolnikih to zdravilo pomaga vzdrževati zadostno število trombocitov, kar omogoča nadaljevanje protivirusne terapije brez prekinitev.

Prav tako se uporablja pri bolnikih s hudo aplastično anemijo, ki niso reagirali na prejšnje zdravljenja. V tej skupini bolnikov zdravilo ne samo povečuje število trombocitov, temveč lahko vpliva tudi na število drugih krvnih celic, vključno z rdečimi in belimi krvnimi celicami.

Klinične študije so pokazale, da zdravilo učinkovito povečuje število trombocitov pri večini bolnikov, kar vodi do zmanjšanja potrebe po transfuzijah trombocitov in zmanjšuje tveganje za resne krvavitve.

Pomembno je, da se zdravljenje z zdravilom prilagodi individualnim potrebam vsakega bolnika, saj se odziv na zdravljenje lahko razlikuje. Zdravilo se običajno začne v nizkih odmerkih, ki se postopoma povečujejo, dokler se ne doseže želeno število trombocitov. Bolniki med zdravljenjem potrebujejo redne kontrole krvne slike, da se zagotovi učinkovito in varno zdravljenje.

To zdravilo predstavlja pomembno terapevtsko orodje za upravljanje s trombocitopenijo v različnih kliničnih okoliščinah. Njegova sposobnost selektivnega povečanja števila trombocitov omogoča boljše obvladovanje bolezni in izboljšuje rezultate zdravljenja pri bolnikih, ki se soočajo s to izčrpavajočo motnjo.

Eltrombopag: Možni stranski učinki in previdnostni ukrepi

Eltrombopag, kljub svoji učinkovitosti, lahko povzroči nekatere neželene učinke, ki jih morajo bolniki in zdravniki skrbno spremljati. Najpogostejši neželeni učinki vključujejo slabost, bruhanje, drisko in utrujenost. Nekateri bolniki lahko doživijo tudi glavobol, zvišano telesno temperaturo in bolečine v mišicah.

Ti simptomi so običajno blagi do zmerni in pogosto izginejo z nadaljevanjem zdravljenja. Vendar pa lahko pride tudi do resnejših zapletov, kot so povečano tveganje za trombozo, jetra in težave z jetri.

Med zdravljenjem z zdravilom je pomembno redno spremljanje delovanja jeter, saj lahko zdravilo povzroči zvišanje jetrnih encimov, kar lahko vodi do resnih jetrnih poškodb. Bolniki, ki imajo že obstoječe jetrne bolezni, potrebujejo posebno previdnost in natančno spremljanje.

Prav tako je priporočljivo spremljanje števila trombocitov, saj lahko prekomerno povečanje števila trombocitov poveča tveganje za nastanek krvnih strdkov, kar lahko vodi do srčnega infarkta ali možganske kapi.

Nekaterim bolnikom se lahko razvijejo alergijske reakcije na zdravilo, ki se lahko kažejo kot izpuščaji, srbenje, otekanje obraza ali težave z dihanjem. V takšnih primerih je nujno takojšnje medicinsko posredovanje. Eltrombopag lahko tudi vpliva na absorpcijo drugih zdravil in prehranskih dodatkov, zato je pomembno, da bolniki obvestijo svojega zdravnika o vseh drugih zdravilih, ki jih jemljejo, vključno z vitamini in minerali.

Posebno pozornost je treba nameniti interakcijam z zdravili, ki vplivajo na strjevanje krvi, saj lahko kombinacija s tem zdravilom poveča tveganje za krvavitve ali krvne strdke.

Varnost in učinkovitost tega zdravila pri nosečnicah in doječih materah nista bili v celoti raziskani, zato se uporaba v teh skupinah ne priporoča, razen če je nujno potrebna. Bolniki morajo biti prav tako obveščeni o potrebi po rednih preiskavah krvi in spremljanju morebitnih neželenih učinkov, da se zagotovi varno in učinkovito zdravljenje. Skrbno ravnanje in stalna komunikacija med bolnikom in zdravstvenim osebjem sta ključnega pomena za uspešno upravljanje z zdravljenjem in zmanjševanje tveganj povezanih z uporabo zdravila.

DODAJ IZDELKE

MORA imeti pravo številko (sicer dostava ne bo mogoča)

Način dostave:

IZBRALI STE TE IZDELKE:

DARILO: Poštnina je za vas brezplačna!

SKUPNI ZNESEK NAROČILA: