Brezplačna dostava

za celotno Slovenijo

Brezplačni testerji

ob vsakem naročilu

20,000 strank

kakovost, varnost, zasebnost

Nizke cene

velja za vse izdelke

Daratumumab

Daratumumab

Mehanizem delovanja Daratumumaba: Kako deluje ta monoklonska protitelesa?

Daratumumab je monoklonsko protitelo, ki deluje tako, da se veže na specifično beljakovino imenovano CD38, ki se nahaja na površini rakavih celic, predvsem pri multiplem mielomu. CD38 je encim, ki igra ključno vlogo pri celičnih procesih, kot so adhezija, signalizacija in presnova. Ko se Daratumumab veže na CD38, to sproži več mehanizmov, ki povzročijo smrt rakavih celic. Eden izmed teh mehanizmov je odvisen od imunskega sistema, kjer protitelo aktivira imunske celice, kot so makrofagi in naravne celice ubijalke (NK-celice), da napadejo in uničijo rakave celice.

Poleg tega se z vezavo tega sredstva na CD38 sproži proces, imenovan komplement-odvisna celična citotoksičnost (CDC).

Ta proces vključuje aktivacijo komplementnega sistema, kar vodi do lize in posledične smrti rakavih celic. To zdravilo tako poveča imunski odziv proti rakavim celicam, kar je ključno za učinkovito zdravljenje bolnikov z multiplim mielomom.

Poleg neposrednih citotoksičnih učinkov ta zdravila tudi modulirajo mikroskopsko okolico tumorja. Zmanjšuje namreč število regulatornih T-celic in supresorskih mieloidnih celic, ki običajno zavirajo imunski odziv. S tem spodbuja bolj ugodno imunsko okolje za boj proti rakavim celicam. To zdravilo tako deluje na več ravneh, kar povečuje njegovo učinkovitost pri zdravljenju te kompleksne bolezni.

Daratumumab je monoklonsko protitelo, ki cilja na specifične beljakovine na površini rakavih celic. V tem podnaslovu bomo raziskali, kako Daratumumab deluje na celični ravni in kako pomaga pri zdravljenju multiplega mieloma

Daratumumab je revolucionarno monoklonsko protitelo, ki se v medicini uporablja za ciljanje in uničevanje rakavih celic pri pacientih z multiplim mielomom. Njegova tarča je beljakovina CD38, ki je v veliki meri prisotna na površini rakavih celic. Ko se Daratumumab veže na CD38, sproži več mehanizmov, ki vodijo do uničenja rakavih celic. Eden od teh mehanizmov je celična odvisna citotoksičnost, kjer protitelo privabi imunske celice, kot so makrofagi in naravne celice ubijalke, ki uničijo tarčne celice.

Poleg tega navedeno zdravilo aktivira komplementni sistem, kar vodi do lize celic preko komplement-odvisne celične citotoksičnosti. Ta učinek je izjemno pomemben za hitro in učinkovito zmanjšanje števila rakavih celic v telesu.

Poleg neposrednega uničenja celic ta protitelo tudi modulira mikroskopsko okolico tumorja s tem, da zmanjšuje število regulatornih T-celic in supresorskih mieloidnih celic, ki ponavadi zavirajo imunski odziv. S tem omogoča boljši imunski odziv telesa proti rakavim celicam.

To zdravilo tako deluje na več ravneh, kar povečuje njegovo učinkovitost pri zdravljenju multiplega mieloma. Uporaba tega zdravila ne samo izboljšuje preživetje bolnikov, temveč tudi zmanjšuje simptome bolezni, kar izboljšuje kakovost življenja. Njegov večplastni mehanizem delovanja omogoča tudi kombiniranje z drugimi terapijami, s čimer se še povečuje terapevtski učinek. Tako je to zdravilo postal ključni del sodobnega zdravljenja multiplega mieloma, ki prinaša nova upanja pacientom po celem svetu.

Klinične študije in učinkovitost Daratumumaba pri zdravljenju multiplega mieloma

Klinične študije so pokazale izjemno učinkovitost Daratumumaba pri zdravljenju multiplega mieloma, kar je privedlo do njegove široke uporabe v klinični praksi. Ena izmed ključnih študij, znana kot CASTOR, je primerjala učinke kombinacije Daratumumaba z bortezomibom in deksametazonom proti uporabi samo bortezomiba in deksametazona. Rezultati so pokazali, da je bila kombinacijska terapija bistveno bolj učinkovita, saj so bolniki dosegli daljše obdobje brez napredovanja bolezni in boljšo skupno stopnjo odziva.

Podobno je študija POLLUX ocenila učinkovitost kombinacije tega zdravila z lenalidomidom in deksametazonom v primerjavi s samo lenalidomidom in deksametazonom. Ta študija je dokazala, da dodatek tega zdravila znatno izboljša rezultate zdravljenja, vključno z višjo stopnjo popolnega in delnega odziva ter daljšim časom preživetja brez napredovanja bolezni.

Poleg tega so druge študije raziskovale uporabo tega protitelesa pri novodiagnosticiranih bolnikih in pri tistih, ki so že prejeli več linij zdravljenja. V vseh teh študijah je to zdravilo pokazalo izjemno učinkovitost in varnost, kar ga postavlja v ospredje med zdravili za zdravljenje multiplega mieloma.

Metaanalize podatkov iz različnih študij so dodatno potrdile, da zdravilo v kombinaciji z drugimi antimikotičnimi zdravili znatno podaljša celotno preživetje bolnikov. Varnostni profil tega zdravila je bil prav tako dobro opredeljen v kliničnih študijah, kjer so najpogostejši neželeni učinki vključujejo okužbe zgornjih dihal, utrujenost in nizko število krvnih celic, ki so bili večinoma obvladljivi in začasni.

Te impresivne klinične rezultate so privedle do odobritve tega zdravila s strani regulatornih organov, kot sta FDA in EMA, za uporabo pri zdravljenju multiplega mieloma, kar predstavlja pomemben napredek v onkologiji. Široka uporaba tega protitelesa v klinični praksi ne le izboljšuje preživetje pacientov, ampak tudi prinaša novo upanje in možnosti za tiste, ki se soočajo s to zahtevno boleznijo.

DODAJ IZDELKE

MORA imeti pravo številko (sicer dostava ne bo mogoča)

Način dostave:

IZBRALI STE TE IZDELKE:

DARILO: Poštnina je za vas brezplačna!

SKUPNI ZNESEK NAROČILA: